Zoek

New date Master Presenter: 20 - 22 november 2023!

Nextlevelhumanity_logo

De échte oorzaak van stress en 3 tips om er mee af te rekenen

“De grootste crisis in Nederland ooit: het aantal burn-outs blijft stijgen” zo koppen verschillende media. Waar het vroeger minder vaak voorkwam óf er minder over werd gesproken (dat weet je natuurlijk niet) komt nu de één na de ander in een burn-out. Iedereen kent wel iemand die overspannen is of zit er zelf met vermoeidheidsklachten tegenaan.

Er zijn uiteenlopende oorzaken en gevolgen wat betreft stress en burn-out.
Maar volgens ons is er één hele belangrijke oorzaak die we vaak over het hoofd zien. Als we deze oorzaak bij de kern aanpakken, zijn we zelf in staat om snel positieve verandering te brengen.

Uitblinken

In een wereld waarin materieel succes en vooruitgang belangrijk zijn en mensen worden geacht assertief en ambitieus te zijn, kan het uitdagend zijn om je als mens staande te houden. In een maatschappij waarin sympathie is voor de winnaar/de sterke en de beste leerling de norm is (en slechte prestaties dus een ramp), is het moeilijk om niet het gevoel te hebben dat je leeft om te werken. Kortom: in een wereld waarin deze masculiene waarden vaak de norm zijn voor succes, ervaren nogal wat mensen druk.

Hoe kun je blijven voldoen aan de norm dat er altijd meer moet komen en meer moet zijn? Hoe zorg je er voor dat je altijd, any time blijft presteren? In een wereld waarin ratio en logica de norm zijn voor succes, hoe zorg je er voor dat je hoofd altijd alert is en altijd áán staat?

We worden al jong geleerd dat “uitblinken” op basis van het resultaat dat je behaalt een groot onderdeel van succes is. Je weet dat als je bovengemiddeld presteert, je het voor elkaar hebt. Toen ik nog in loondienst werkte, was the sky the limit en behaalde ik de ene na de andere promotie. Ik haalde namelijk buitengewone omzetten binnen en dat werd rijkelijk beloond. 

Maar wat doet dit altijd maar streven naar resultaat met ons?

Wij vrouwen blinken op veel verschillende onderdelen uit. Één van de redenen is dat ons al vroeg wordt geleerd om “perfect” te zijn. Het perfecte meisje. De perfecte moeder. Perfecte vriendin. De perfecte werknemer. De perfecte ondernemer. And so on. 

Perfectionisme is killing. Perfectionisme komt voort uit niets meer en niets minder dan de angst om niet goed genoeg te zijn, te doen en te…. vul zelf maar in. Het is steeds weer proberen te voldoen aan een standaard. Wat perfectionisme ook nog eens creëert, is het verhogen van de standaard. Steeds weer opnieuw. Focus op deze steeds hogere standaard zorgt voor… STRESS in capitals. 

Als je perfect probeert te zijn en altijd maar aan hoge standaarden wilt voldoen, dan kun je heel lang doorgaan. Alles in onze maatschappij is er op gericht om uit te blinken. Kijk naar ons onderwijs: je leert over het algemeen niet hoe je brein werkt. Hoe je jouw eigen grenzeloze keuzes maakt. Hoe je uitgroeit tot een zelfverzekerde volwassene. Wat echt telt is hoe snel en goed je kunt lezen, rekenen en schrijven. Al jong meten we hieraan onze eigenwaarde. Kijk naar het bedrijfsleven: dat jij een sterke intuïtie en liefdevolle benadering hebt is mooi meegenomen. Maar hoeveel leiders worden afgerekend op het ontbreken hiervan?

Als je er naar streeft om perfect te zijn, vergeet je één heel belangrijk ding in het hele verhaal. Wat dat is?
JEZELF. 

Soms is het niet erg om te voldoen aan een standaard. Het punt is alleen dat deze standaarden voortkomen uit wat er al is. Zij zorgen er niet voor dat iedereen vanuit zijn of haar unieke manier het verschil kan maken in de wereld. En het is juíst dat gevoel van vrijheid in jezelf dat er voor zorgt dat je weinig stress ervaart. Het is juist dát wat jouw zelfvertrouwen boost. Als je op basis van je eigen regels je leven leidt en gelukkig bent in het nu en je tegelijkertijd een heldere visie voor de toekomst hebt waarin alles open en mogelijk is: hoeveel stress zul je dan ervaren? Hoeveel burn-outs zullen er zijn? 

3 Tips

Dit zijn onze tips om hiermee aan de slag te gaan: 

1. Stop met oordelen! Perfectionisme is het ene oordeel na het andere. Altijd maar voldoen aan een standaard. Of dat nu is als moeder, werknemer of partner, laat los wie je denkt te moeten zijn. Sta jezelf toe om imperfect te zijn en maak fouten. Een gevolg daarvan is dat je daardoor ook milder naar je omgeving zult zijn. Want alles is projectie. En zo zorgen we dan collectief weer voor het verlagen van de standaarden 

2. Samen zijn we de maatschappij. Samen zijn we het bedrijfsleven. Dit is niet een entiteit. Het bestaat uit mensen. En ooit zijn de huidige standaarden bedacht door mensen die echt niet slimmer zijn dan jij of ik. Challenge je standaarden waaraan je momenteel wilt of moet voldoen. Herdefinieer je eigen standaarden. Voel je eigen waarde en jouw unieke zelf. Iedereen is hier om het verschil te maken. Ieder van ons die zich geroepen voelt heeft een stem om het anders te doen. Juist deze mensen inspireren. Ben je de inspirator of de volger? 

3. Stop met vergelijken. Of dat nu is dat je iemand beter inschat of juist minder. Dit geeft je vrijheid. Iedereen loopt zijn of haar eigen pad en we zijn allemaal even ver. Zorg dat je leeft vanuit je eigen waarden en vanuit liefde. Blijf investeren in de liefde voor jezelf en geef dát door. Dring je idee niet op, maar nodig mensen uit om mee te gaan in jouw zuivere intentie.

Veel succes! Makkelijk is het niet altijd. Vooral in de dagelijkse praktijk kan het lastig zijn.
Maar waar word je gelukkiger van? In een hokje passen en voldoen aan een standaard of… jezelf toestaan om jezelf écht te zien en opnieuw uit te vinden?

***

Tijdens een TNBW Morning Session ga je op een inspirerende manier stap voor stap aan de slag met dat wat jou gelukkig maakt en jouw eigen regels. Zodat je gaat doen waar je naar verlangt en gaat leven hoé je het echt wilt.
Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. 

NextLevelHumanity_MabelCrystal

meet the founders

Next Level Humanity komt voort uit de visie dat de wereld behoefte heeft aan een nieuw soort leiderschap, namelijk vanuit een balans in masculiene en feminiene waarden. Aan mensen die het verschil maken om de wereld radicaal verder te brengen. Wat hier voor nodig is, is dat zoveel mogelijk mensen gaan leven en ondernemen vanuit hun Purpose in Life.

TNBW
academy

TNBW
academy

eindelijk maandag
the course

eindelijk maandag
the course

infinite potential

infinite potential

onze laatste blogs

Master_Presenter_Mabel

new website is live

Time for a new chapter:
Next Level Humanity goes global!

Check my brand new English website here. ✨ 

With love,

Mabel