Zoek

New date Master Presenter: 20 - 22 november 2023!

Nextlevelhumanity_logo

De uitdaging van vrouwen onderling

In de yogastudio waar ik les geef, drinken we na de les altijd nog gezellig een kopje thee samen. Het hoeft overigens niet hoor. Als je even geen zin hebt in ge-thee-leut met de rest. Maar het mag wel. Ik vind het zelf erg fijn. Nog een kopje thee drinken met dat heerlijke yoga-gevoel in je lijf & geest en nog even relaxen voordat de drukte van de dag je weer opslokt.

Vorige week ontstond er een mooi gesprek. Het begon overigens niet zo mooi. Een beetje awkward eigenlijk. Een dame zei namelijk dat ze de Yin yogales van een paar dagen van tevoren zo fijn had gevonden. Het was haar eerste keer Yin yoga.

Ze bedoelde de les die ík gegeven had, dus ik bedankte haar uitgebreid voor haar compliment en vertelde met een grote glimlach van oor tot oor dat het voor mij de allereerste keer was geweest dat ik een Yin yogales had gegeven en dat ik het best spannend had gevonden. Erg leuk om te horen dus!

Toen voegde een andere dame zich in het gesprek en zei: ”Maar voor haar was het de eerste ervaring met een Yin yogales, dus zo groot hoef je dit compliment niet op te nemen hoor; ze heeft nog geen vergelijkingsmateriaal.”

Ok. Awkward.

Maar op dit moment ontstond het mooie gesprek. Weer een andere dame zuchtte namelijk diep, kreeg kleine blosjes op haar wangen en zei: „Dit vind ik nou altijd zo jammer. Waarom vallen vrouwen elkaar zo snel af? Waarom moet een leuk compliment aan een andere vrouw nou meteen weer de grond in worden geboord?!”

Een paar yogi’s dronken nu terstond hun kopje thee leeg en maakten zich beleefd – maar snel – uit de voeten. We bleven met een handjevol dames over.

De dame die de wat snerende opmerking had gemaakt reageerde: „Nu je het zegt, was dit inderdaad niet super aardig van me om te zeggen. Ik weet eigenlijk ook niet waarom ik dit er zo uitflap.”

„No worries”, zei ik snel. „En lief van je om dit toe te geven. Maar ik begrijp ondertussen waarom wij vrouwen dit doen. We hebben er binnen ons bedrijf een mooie theorie en ook een praktische oplossing voor. Willen jullie hem horen?”

Er werd geknikt, dus ik stak van wal: „Het blijkt dat vrouwen onderling een ongeschreven regel hebben. Een regel waar we allemaal onbewust aan meedoen. De regel houdt in dat er tussen vrouwen een balans moet bestaan van grootsheid, van zelfvertrouwen. Hiermee bedoel ik dat als een vrouw aanvoelt dat een andere vrouw de dreiging heeft groter te worden dan zijzelf, ze onbewust een opmerking zal maken die de andere vrouw weer kleiner maakt. Zodat het weer in balans komt tussen hen.”

Ik ging verder: „Bij jezelf werkt het ook zo; als je zelf onbewust voelt dat je bijvoorbeeld met een compliment groter dreigt te worden dan de andere vrouw (of vrouwen) in je omgeving, dan zul je jezelf snel weer omlaag praten. Alles voor de balans! Daarom hoor je vrouwen ook continu dingen zeggen als: „Oh dankjewel, maar het is maar een H&M-etje” of „Dat heb ik niet alleen gedaan hoor, ik heb hulp gehad.” of „Het stelde niet zo veel voor, dit gerecht is echt niet moeilijk om te maken.”

Onbewust voelen we aan dat die balans in grootsheid moet bestaan om geaccepteerd te worden door andere vrouwen. Doe je hier niet aan mee, dan kun je ook echt in een ware snake pit van valse vrouwen terecht komen.”

De dames van het thee-clubje zeiden dat ze hier inderdaad veel van herkenden. Bij zichzelf en bij anderen. Hier start meteen ook het mooie van bewustwording: zodra je iets begrijpt, kun je er iets aan gaan doen. Dan hoef je niet meer onbewust als slaaf mee te doen aan die kleinerende regel onder vrouwen.

Want er is namelijk een oplossing. Een manier waarop je uit dit eeuwige „klein-maak & klein-blijf gekeuvel” van vrouwen komt.

Hoe? Door twee stappen te zetten.

Stap 1

De eerste stap is groots mogen zijn van jezelf. Het komt uiteindelijk altijd weer terug bij zelfliefde: werk aan de liefde die je voor jezelf voelt en zorg ervoor dat je jezelf een steeds mooier mens vindt, van binnen en van buiten!

Stap 2

De tweede stap is andere vrouwen bewust groot maken. Overstelp andere vrouwen met complimenten, laat ze stralen, groeien en groots worden! Besef je dat de regel de BALANS van grootsheid is. Dus hoe groter jij de vrouw(en) in je omgeving maakt, hoe groter jij ook mag zijn. Egoïstisch? Helemaal niet. Op deze manier maak je jezelf én de vrouwen om je heen een stuk mooier en het is nog veel vriendelijker ook.

We hebben best nog een tijdje zitten nakletsen en thee-leuten in de yogastudio. En het mooie was: uiteindelijk verlieten we stuk voor stuk de studio grootser dan dat we er aankwamen!

Ik ben erg benieuwd of je de regel van balans in grootsheid zelf ook herkent, voorbeelden hebt en of je de twee stappen in de praktijk weet te brengen? Laat het weten in de comments, ook als je nog vragen hebt!

x Mabel

NextLevelHumanity_MabelCrystal

meet the founders

Next Level Humanity komt voort uit de visie dat de wereld behoefte heeft aan een nieuw soort leiderschap, namelijk vanuit een balans in masculiene en feminiene waarden. Aan mensen die het verschil maken om de wereld radicaal verder te brengen. Wat hier voor nodig is, is dat zoveel mogelijk mensen gaan leven en ondernemen vanuit hun Purpose in Life.

TNBW
academy

TNBW
academy

eindelijk maandag
the course

eindelijk maandag
the course

infinite potential

infinite potential

onze laatste blogs

Master_Presenter_Mabel

new website is live

Time for a new chapter:
Next Level Humanity goes global!

Check my brand new English website here. ✨ 

With love,

Mabel